onsdag 29 februari 2012

Kropp och själ om att hålla vikten

Igår hörde jag på Kropp och själ i P1. Det handlade om att hålla vikten efter att man gått ner mycket i vikt.
Lyssna själv här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1272&artikel=4987259

Så här skriver Kropp och själ på sin webbsidan:

Eftersnack v 9 Bantarens svåraste match

Att banta är ingen konst. De flesta överviktiga har gjort det med framgång många gånger. Det svåraste kommer sedan, när målvikten är uppnådd och suget efter kalorierna börjar ta över. Att hålla vikten blir ofta en livslång och stenhård kamp. Och emot sig har man inte bara dåliga vanor utan också en stark biologisk drift. Forskaren Joseph Proietto vid universitetet i Melbourne i Australien har visat att personer som minskat i vikt har förändrade hormonnivåer långt efter själva viktnedgången. Det kan påverka både förbränningen och känslan av hunger och gör det extra svårt att hålla sig kvar vid den lägre vikten man lyckats komma ner i. Dagens program diskuterar varför det är lätt att banta men sedan så oerhört svårt att hålla vikten.

Johanna har lyckats hålla sin matchvikt i två år, men det innebär en ständig kontroll på vad hon äter, har hon inte det rusar vikten genast iväg. Kim har blivit 45 kilo lättare och vittnar om att varje lunch, middag och inköpstillfälle i mataffären handlar om att välja rätt. Suget och drogen finns där hela tiden ungefär på samma sätt som för en nykter alkoholist.

Gäst i programmet är Signy Reynisdottir från överviktscentrum vid Norrtulls Sjukhus.

Dessutom handlar det om mer eller mindre lämpliga sätt att mäta övervikt och om det allt vanligare risktillståndet fettlever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar