måndag 3 januari 2011

Extra skatt för feta


Läste i tidningen i morse om kommunalrådet Stefan Hanna som hade på förslag att införa en skatt för människor som äter och dricker för mycket.
Läs hans blogginlägg här>>

Det har blivit mycket reaktioner på det här blogginlägget och jag läste på internet att hans parti, Centerpartiet, satt i krismöte för att diskutera.

En av hans partikamrater tyckte att Hannas utspel behövde ett seriöst bemötande. Läs Fredrick Federleys artikel här>>
Federley avslutar sin artikel

Vi människor måste få göra våra egna val om vi inte totalt ska kontrolleras av staten. Även om en sådan vedervärdiga utveckling skulle få slå rot på djupet så skulle vi hitta sätt att ta oss runt det. Vi får helt enkelt leva med att vi inte är likadana. Vi får leva med att vi inte är ett idealt folkhem-samhälle med mamma, pappa och två barn. Vi är som folk är mest, lite olika och ibland gör vi rätt val. Ibland gör vi fel val. Oavsett vilket så måste vi få bestämma själva och politiker ska akta sig för att straffbeskatta enskilda och utsätta dem för smälek.

Går vi in på en sådan bana är det snart sagt ingen som kommer undan att stå utklädd till ett djur för allmän beskådan eller som inte får sig en särskild skatt riktad just mot den personen. Orimligheten i det talar för sig självt och vi kanske nu kan lägga denna debatt åt sidan till förmån för debatter som verkligen tarvar vår uppmärksamhet och uppfinningsrikedom men dock utan straffbeskattning och smälek inblandat.

Ja, visst är det intressant att det är så lätt att ge sig på "de som är feta och dricker för mycket". Jag undrar vad Hanna egentligen tänkte sig att åstadkomma med sitt blogginlägg. Om han hade velat ha en seriös debatt om folkhälsan så är kanske inte en skatt för de som "inte sköter sig" (vem som nu skall sätta de gränserna) det klokaste.

För visst är folkhälsan superviktig. Vi som har levt (och fortfarande lever) med övervikt vet precis hur viktigt det är att må bra. Att faktiskt vilja orka, att faktiskt vilja kunna låta bli, att faktiskt vilja må bra…

Tyvärr tror jag inte att det blir en endast seriös diskussion om folkhälsan på grund av det här. Om det istället hade blivit en diskussion om hur mycket gymnastik barn och ungdomar får i skolan, om maten de äter i skolan och när de kommer hem, om hur man skall klara av att laga bra mat trots att man är ensamstående eller två fulltidsjobbande personer i en familj. Det hade varit mer realistiskt.

2 kommentarer:

  1. Jag blev sååååå trött när jag läste hans inlägg igår..För folkhälsan skulle hans förslag inte vara till minsta nytta. Han borde lära sig hur man tänker och arbetar promotivt istället - att ha ett salutogent arbetssätt istället för det gamla trista patogena perspektivet *suck* Jag orkade inte bry mig mer. Det var helt enkelt en för korkad åsikt. Och jag undrade oxå vad det vad han ville uppnå med det här inlägget? Om han nu överhuvudtaget tänkte till alls innan han publicerade det..? Vilket verkar högst tveksamt..Bra med debatt är det iofs alltid - så vettigt folk får säga sitt oxå ;)

    SvaraRadera
  2. hejhej ja det är en sån operation jag ska göra :) tack så mycket ska läsa och lära super spännande kram på dig

    jasmine

    SvaraRadera