torsdag 9 maj 2013

Operation botar diabetes

I går var jag med i ett forskningsprojekt. Första gången jag var med där var för nio år sedan, så både projektet och jag har varit ihålliga.

Projektet går ut på att undersöka personer vars föräldrar har diabets typ 2 och se om det finns någon ökad risk för diabetes hos dem.
Lundberglab. Sahlgrenska>>

Eftersom båda mina föräldrar har diabetes typ 2 så passade det ju bra. Även min bror är involverad i projektet.

Förutom att bidra till forskningen så får man också en rejäl hälsoundersökning där de tittar på en massa olika prover av skilda slag. Och jag är frisk och har bra provet (känns ju tryggt). Det verkar heller inte som det finns någon ökad risk för mig att få diabetes, vilket också känns tryggt. Detta upptäckte det redan första gången jag var med för nio år sedan.

Den undersökning jag gjorde i går, och som jag då gjort återkommande tre gånger under de senaste nio åren går till så här.

Man kommer fastande till avdelningen. Då tar de blodprover på mig. Sen gör de en elektromagnetisk undersökning (de sätter elektroder på fötterna och på händerna, sänder svag ström genom kroppen i någon minut. Det känns ingenting). Efter det får man dricka ett stort glas med sockerlösning. Det är verkligen vidrigt. Så det är bara att svälja så gott det går och få ner alltihopa.

Efter det kommer sköterskan och tar prover en gång i halvtimmen i två timmar. Och sen är det klart. Efteråt får man en lunchkupong att gå och köpa mat för.

Den där sockerlösningen var verkligen supersöt - och jag kände att det var tur att jag satt still. För jag blev alldeles snurrig och mådde lite tjuvtjockt. Men det gick över sedan.

Jag berättade för sköterskan om min operation. Och då berättade hon om att det visst är många diabetespatienter som helt blir av med sin diabetes när de har gjort en gastric bypass.

Jag gjorde en sökning på nätet och det finns flera artiklar om ämnet. Här är en som jag hittade på diabetesportalen om ett forskningsprojekt om just det här ämnet:
Hur kan fetmaoperationen bota diabetes på bara ett par dagar>>

Hur har jag det annars då?

Tja, det går så där. Jag får inte till det med min mat-och-sov-klocka. Jag sätter på den, och så är det ett möte eller en kurs eller något annat som "stör" och så stänger jag av den. Och även när den är på så är det svårt att få till bra matvanor.

Jag känner ju igen mönstret och det skrämmer mig egentligen. Återigen är jag uppe och pendlar på en vikt som jag inte känner mig bekväm i.

Och jag som hade bestämt mig för att vara smal när jag fyller 50. Det är om 1,5 år…